Zaparcia w ciąży

01.05.2023

Przyczyną tej dość często występującej dolegliwości jest utrata napięcia mięśni gładkich jelit pod wpływem progesteronu, osłabienie perystaltyki jelita grubego oraz stosowanie preparatów żelaza (leczenie niedokrwistości ciężarnych).

GettyImages-1368378053.jpg

Najskuteczniejszą profilaktyką zaparć jest uregulowany, aktywny tryb życia i dbałość o regularne wypróżnienia.

Aby zapobiegać zaparciom:

  • Pamiętaj o większej ilości ruchu – wskazane są spacery i ćwiczenia gimnastyczne.
  • Stosuj dietę bogatą w błonnik (ok. 25 – 50 g) – owoce, warzywa, ciemne pieczywo, kasze i płatki kukurydziane.
  • Jedz więcej suszonych owoców: moreli, śliwek, rodzynek, a także pestek słonecznika i dyni.
  • Pij odpowiednią ilość płynów – około 1,5-2 litry na dobę (wodę, soki owocowe, soki warzywne np. sok z buraka i marchewki). 
  • Pomocna może być również wypita na czczo szklanka wody z miodem.
  • Ogranicz pokarmy powodujące zaparcia: czekoladę, słodycze, ryż.
  • Z preparatów farmakologicznych można polecić środki pochodzenia roślinnego pobudzające perystaltykę oraz środki zmiękczające treść jelita (laktuloza, czopki glicerynowe).

Zobacz także

Wszystkie artykuły i poradniki