Wysoką jakość treści zapewnia LUX MED Stomatologia.

LX Stomatologia.png
01.12.2022

Znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale również jak często spożywamy produkty sprzyjające powstawaniu próchnicy, jaka jest konsystencja spożywanych pokarmów i kiedy je spożywamy. 

odzywianie-stomatologia.jpg

Niebezpieczne dla naszych zębów są: pokarmy kleiste (pozostają na dłużej w bezpośrednim kontakcie z zębami), produkty zawierające jednocześnie sacharozę i skrobię (np. słodka bułka) i to w wyższym stopniu niż zawierające tylko sacharozę, jak również produkty zawierające cukry o odczynie kwaśnym (np. słodzone napoje gazowane lub soki owocowe).

Profilaktyka stomatologiczna i higienizacja

Czas niezbędny do neutralizacji kwaśnego środowiska przez ślinę po spożyciu sacharozy wynosi około 40 minut. Czas ten ulega wydłużeniu na przykład w nocy, gdy spada w naturalny sposób ilość wytwarzanej śliny.

Zobacz także

Wszystkie artykuły i poradniki