Jakie są objawy czerwonki? Jak ją leczyć?

23.04.2024

Czerwonka bakteryjna, nazywana również szigelozą, jest zakaźną chorobą układu pokarmowego wywoływaną przez bakterie z rodzaju Shigella. Charakteryzuje się ostrym przebiegiem oraz występowaniem nasilonych dolegliwości chorobowych. Dowiedz się więcej z naszego poradnika.

Czerwonka.jpeg

Spis treści

Co to jest czerwonka bakteryjna?
Jak dochodzi do zakażenia czerwonką bakteryjną?
Jakie są objawy czerwonki bakteryjnej?
Jak diagnozuje się czerwonkę bakteryjną?
Jak leczy się czerwonkę bakteryjną?
Jak zapobiegać czerwonce bakteryjnej?

Co to jest czerwonka bakteryjna?

Czerwonka bakteryjna to zakaźna choroba przewodu pokarmowego, której jednym z charakterystycznych objawów jest krwista biegunka. Jest wywoływana przez bakterie z rodzaju Shigella, które obejmują cztery różne gatunki: Shigella sonnei, Shigella flexneri, Shigella dysenteriae, Shigella boydii. Za wystąpienie objawów odpowiedzialne są toksyny wytwarzane przez bakterie w przewodzie pokarmowym.

W Polsce czerwonka bakteryjna nie jest obecnie powszechnym zakażeniem. W 2019 roku odnotowano 37 zachorowań, a w 2018 roku 284 przypadki. Częstość hospitalizacji wynosi ok. 53–85%. Warto jednak pamiętać, że choroba ta występuje głównie w krajach rozwijających się oraz wśród podróżnych udających się do krajów strefy tropikalnej. Czerwonka bakteryjna jest szczególnie niebezpieczna dla małych dzieci, osób starszych oraz pacjentów z obniżoną odpornością.

Jak dochodzi do zakażenia czerwonką bakteryjną?

Czerwonka bakteryjna jest wywoływana przez bakterie z rodzaju Shigella, które są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne. Czerwonka bakteryjna jest nazywana potocznie szigelozą i zalicza się do tzw. chorób brudnych rąk. Zakażenie następuje na drodze fekalno-oralnej, najczęściej poprzez bezpośredni kontakt z chorym, nosicielem, kontakt z jego przedmiotami codziennego użytku lub spożycie zanieczyszczonych wydalinami zakażonych osób pokarmów czy wody.

Bakterie Shigella mogą być przenoszone również w sposób mechaniczny przez muchy. Bakterie występują w przewodzie pokarmowym osób zakażonych, skąd mogą przedostawać się do gleby, wody lub na powierzchnie, np. w toaletach wraz z odchodami. Okres przeżycia bakterii poza organizmem człowieka jest krótki i zależy od odmiany bakterii, temperatury i warunków środowiska.

Jakie są objawy czerwonki bakteryjnej?

Objawy czerwonki bakteryjnej pojawiają się zwykle po ok. 2–10 dniach od kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Charakterystycznymi symptomami tej choroby są: gorączka i osłabienie, ostra wodnista lub krwista biegunka i wymioty, kurczowe bóle brzucha, nudności, jadłowstręt oraz przyspieszony oddech i czynność serca.

Czerwonka bakteryjna jest chorobą, która zwykle ustępuje samoistnie po 5–10 dniach, nawet bez podjęcia leczenia. Jednak w niektórych przypadkach może dojść do poważnych powikłań, takich jak niebezpieczne odwodnienie, zapalenie jelit, a nawet zapalenie otrzewnej. W przypadku wystąpienia objawów czerwonki bakteryjnej należy skonsultować się z lekarzem, który podejmie odpowiednie kroki diagnostyczne i terapeutyczne.

Jak diagnozuje się czerwonkę bakteryjną?

W przypadku podejrzenia czerwonki bakteryjnej należy skonsultować się z lekarzem, który na podstawie objawów i wywiadu medycznego może zlecić odpowiednie badania diagnostyczne. Do najczęściej stosowanych należą badania kału w celu wykrycia obecności bakterii Shigella oraz badania krwi w celu oceny stanu ogólnego pacjenta.

Sprawdź, czym są badania bakteriologiczne i kiedy się je przeprowadza.

Jak leczy się czerwonkę bakteryjną?

Leczenie czerwonki bakteryjnej polega przede wszystkim na łagodzeniu objawów i zapobieganiu odwodnieniu organizmu. Zaleca się nawadnianie doustne, a w przypadku cięższych symptomów – nawadnianie dożylne. Ważne jest również zachowanie odpowiedniej higieny, aby zapobiegać rozprzestrzenianiu się bakterii. W niektórych przypadkach lekarz może zdecydować o podjęciu antybiotykoterapii w celu skrócenia czasu trwania choroby oraz uniknięcia powikłań. Należy pamiętać, że antybiotyki powinny być przepisywane jedynie przez specjalistę i stosowane zgodnie z jego zaleceniami.

Przeczytaj też, kiedy wskazane jest badanie sodu i na czym ono polega.

Jak zapobiegać czerwonce bakteryjnej?

Aby zapobiegać zakażeniu czerwonką bakteryjną, należy przestrzegać podstawowych zasad higieny. Trzeba regularnie myć ręce wodą i mydłem, szczególnie po skorzystaniu z toalety, przed przygotowywaniem posiłków oraz przed spożyciem jedzenia. Ważne jest również spożywanie tylko odpowiednio przygotowanych, higienicznie przechowywanych posiłków oraz picie wody z bezpiecznych źródeł.

Podczas podróży do krajów strefy tropikalnej i rozwijających się warto być szczególnie ostrożnym i unikać spożywania niepewnych pokarmów i picia nieprzegotowanej wody. W razie konieczności skorzystania z toalety należy upewnić się, że jest ona odpowiednio wyposażona i utrzymana w czystości.

Źródła
  1. X. Xin, J.Jia, X. Hu i wsp., Association between floods and the risk of dysentery in China: a meta-analysis, „International Journal of Biometeorology” 2021, t. 65, nr 7, s. 1245–1253.
  2. L. K. Yum, H. Agaisse, Mechanisms of bacillary dysentery: lessons learnt from infant rabbits, „Gut Microbes” 2020, t. 11, nr 3, s. 597–602.

Zobacz także

pielęgnacja cery trądzikowej
Zdrowie na co dzieńDermatologia

Pielęgnacja cery trądzikowej krok po kroku

Trądzik, czyli jeden z najczęściej występujących problemów skórnych, może być powodem kompleksów i obniżonej samooceny. Podstawą do zminimalizowania zmian skórnych i poprawy kondycji cery jest diagnoza podłoża trądziku, zbalansowana dieta oraz odpowiedni dobór codziennej pielęgnacji do potrzeb problematycznej skóry. Jaką kolejność schematu pielęgnacji stosować? Jakie składniki kosmetyków są szczególnie polecane, a których lepiej unikać? Co z makijażem cery trądzikowej? Odpowiadamy.

kobieta przed lustrem obawiająca się otyłości brzusznej
Zdrowie na co dzieńDietetykaOtyłość

Otyłość brzuszna (trzewna) – jak z nią walczyć?

Od 1990 roku odnotowano ponad dwukrotny wzrost występowania otyłości u dorosłych, a w 2022 roku 890 mln ludzi na całym świecie chorowało na otyłość. Te liczby przerażają? Nic dziwnego. Otyłość to nie tylko kwestia wyglądu, który rzecz jasna jest kwestią względną – to przede wszystkim choroba, która niesie za sobą mnóstwo zagrożeń zdrowotnych.

Szczególnie niebezpieczna jest otyłość brzuszna. Dlaczego i jak z nią walczyć? Wyjaśniamy.

dietetyk sprawdzający stosunek obwodu talii do obwodu bioder
Zdrowie na co dzieńDietetykaOtyłość

Wskaźnik WHR i WHtR – co to jest, jak się mierzy, interpretacja wyników

Otyłość niesie za sobą wiele powikłań i obecnie jest uważana za chorobę cywilizacyjną stanowiącą globalny problem zdrowotny. Mówimy o niej, gdy BMI przekracza 30 kg/mkw, ale to nie jedyny wskaźnik zdrowia związany z masą ciała. Używa się jeszcze wskaźnika WHR, który przez wielu uznawany jest za cenniejszy, ponieważ dostarcza informacji o rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej, co ma związek ryzykiem wystąpienia różnego rodzaju chorób. Czym właściwie jest WHR i WHtR? Jak je obliczyć? I wreszcie: czy naprawdę są lepsze niż BMI?

Wszystkie artykuły i poradniki