Dieta wegetariańska – na czym polega? Dla kogo jest zalecana?

22.03.2023

Dieta wegetariańska cieszy się w ostatnim czasie sporą popularnością. Powstało wiele jej odmian. Ten sposób żywienia jest w stanie zapewnić organizmowi niezbędne substancje odżywcze, o ile jadłospis zostanie w odpowiedni sposób opracowany. Dowiedz się więcej na temat diety wegetariańskiej.

Dieta wegetariańska.jpg

Spis treści

Co to jest dieta wegetariańska?
Zalecenia żywieniowe dla wegetarian
Dieta wegetariańska – dla kogo?
Dieta wegetariańska u dzieci
Dieta wegetariańska w ciąży i podczas laktacji
Mocne strony diety wegetariańskiej

Opierająca się na składnikach pochodzenia roślinnego dieta wegetariańska ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Sprawdź, na czym dokładnie polega ten sposób żywienia. Czy każdy może stosować dietę wegetariańską? Czy taki sposób żywienia jest dozwolony dla dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią?

Co to jest dieta wegetariańska?

Dieta wegetariańska to sposób żywienia oparty na żywności pochodzenia roślinnego, wykluczający spożywanie określonych produktów pochodzenia zwierzęcego. Powstało kilka odmian diety wegetariańskiej, a do bardziej znanych należą:

  • dieta laktoowowegetariańska, która dopuszcza spożywanie nabiału i jaj,
  • dieta owowegetariańska, która dopuszcza spożywanie jaj,
  • dieta wegańska, w której nie spożywa się żadnych produktów odzwierzęcych,
  • dieta frutariańska, która jest odmianą diety wegańskiej, ale zawiera tylko dojrzałe produkty,
  • dieta makrobiotyczna, która opiera się przede wszystkim na ziarnach, roślinach strączkowych, warzywach, mniejszy jest w niej udział orzechów, owoców, nasion.

Zalecenia żywieniowe dla wegetarian

Oto jak przedstawiają się podstawowe zalecenia żywieniowe diety wegetariańskiej:

  • 35–60% zapotrzebowania stanowią produkty zbożowe – dziennie powinno się ich spożyć 6 porcji, przykłady porcji to 0,5 szklanki gotowanej kaszy/ryżu, 1 kromka chleba,
  • 20–25% zapotrzebowania stanowią warzywa – dziennie powinno się ich spożyć minimum 4 porcje, przykłady porcji to 0,5 szklanki soku z warzyw, 0,5 szklanki surowych warzyw,
  • 5–15% zapotrzebowania stanowią rośliny strączkowe – dziennie powinno się spożyć 5 porcji produktów bogatych w białko,
  • 5–15% zapotrzebowania stanowią owoce i małe ilości orzechów, pestek, olejów roślinnych – dziennie powinno się spożyć 2 porcje owoców, przykłady porcji to: 1 średni owoc, 60 g suszonych owoców, 0,5 szklanki soku owocowego,
  • 0–10% zapotrzebowania stanowią inne produkty bogate w białko – dziennie powinno się ich spożyć 5 porcji, przykłady porcji to: 2 łyżeczki masła orzechowego, 20 g sera, 0,5 szklanki tofu lub tempehu, 1 jajko, 0,5 szklanki mleka krowiego.

W zależności od kaloryczności diety liczba porcji na dzień poszczególnych produktów w diecie prezentuje się nieco inaczej. Plan posiłków w diecie wegetariańskiej powinien zostać opracowany we współpracy z dietetykiem po dokładnej ocenie stanu zdrowia pacjenta.

Dieta wegetariańska – dla kogo?

Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska może być stosowana przez osoby, które chcą rezygnować z jedzenia mięsa lub innych produktów pochodzenia zwierzęcego z powodu przekonań, upodobań czy stanu zdrowia. Część osób decyduje się na nią przez aspekt ekologiczny, troskę o środowisko i dbanie o planetę, inni z przekonań religijnych, zasad moralnych, wskutek uwarunkowań kulturowych, a jeszcze inni z uwagi na niechęć do spożywania towarów produkowanych globalnie, odrzucenie masowej produkcji.

Skonsultuj swoje problemy z dietetykiem

Dieta wegetariańska sprawdzi się w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na antyoksydanty czy w zaburzeniach lipidowych. Decydują się na nią osoby w ramach profilaktyki takich schorzeń jak: nadciśnienie tętnicze i inne choroby układu krążenia, cukrzyca, kamica żółciowa.

Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta wegetariańska może stanowić alternatywę dla tradycyjnego sposobu żywienia dla osób dorosłych. Wykluczanie całych grup produktów zwierzęcych nie powinno być praktykowane przez osoby z niedoborami pokarmowymi, ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi (np. przez kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku), z chorobami autoimmunologicznymi, niektórymi schorzeniami jelit, sportowców czy pracowników fizycznych z dużym zapotrzebowaniem kalorycznym.

Dieta wegetariańska u dzieci

Zgodnie z zasadami żywienia zdrowych niemowląt opracowanymi przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiŻD) możliwe jest prowadzenie diety wegetariańskiej u dzieci, lecz wyłącznie pod warunkiem, że dziecko będzie pod nadzorem dietetyka i będzie stosować właściwe suplementy diety, a rodzice zostaną rzetelnie poinformowani o poważnym ryzyku dla zdrowia i życia dziecka w przypadku zaniechania stosowania właściwej suplementacji i zbilansowanej diety.

Specjaliści z PTGHiŻD podkreślają jednocześnie, że odpowiednie zbilansowanie diety wegańskiej dla dzieci to spore wyzwanie. Dzieci narażone są bowiem na zwiększone ryzyko niedoboru składników pokarmowych, zwłaszcza: żelaza, cynku, wapnia, witamin B12, B2, A i D, a także DHA oraz białka. Stąd skrupulatne przestrzeganie opracowanych zasad dietetycznych jest bardzo ważne, a jednocześnie dość trudne. Według obecnego stanu wiedzy optymalna dieta dla dzieci obejmuje zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.

Dieta wegetariańska w ciąży i podczas laktacji

Dieta wegetariańska w ciąży i podczas laktacji może być prowadzona, jednak i w tych przypadkach konieczne są ocena i monitorowanie stanu odżywienia kobiet i pokrycia zapotrzebowania na określone składniki pokarmowe, w tym szczególnie na: witaminę B12, witaminę D, wapń, żelazo, długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe i białko.

Specjaliści podkreślają jednak, że w związku z wysokim zapotrzebowaniem na pełnowartościowe białko, ale również żelazo, wapń, niektóre witaminy z grupy B, kobietom ciężarnym i karmiącym piersią nie jest zalecana dieta wegetariańska. Eksperci zalecają indywidualne rozpatrywanie ryzyka wystąpienia niedoborów pokarmowych u kobiet na diecie wegetariańskiej w okresie ciąży i laktacji. Niedobory żywieniowe u mamy są niebezpieczne dla dzieci w okresie płodowym i w ciągu pierwszych dni życia – kluczowego czasu dla zdrowia i rozwoju dziecka.

Mocne strony diety wegetariańskiej

Wśród mocnych stron diety wegetariańskiej znajdują się przede wszystkim:

  • wysoka wartość odżywcza i niska wartość energetyczna spożywanych produktów,
  • zwiększony udział niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT),
  • mała zawartość cholesterolu,
  • ograniczona ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczu,
  • korzystny stosunek potasu do sodu,
  • zwiększona podaż witaminy C,
  • większa zawartość błonnika pokarmowego i węglowodanów złożonych,
  • ochrona środowiska poprzez mniejsze zużywanie wody oraz ograniczenie zwiększania się warstwy ozonowej, ograniczenie cierpienia zwierząt,
  • zmniejszenie zagrożenia ze strony nitrozoamin, węglowodorów aromatycznych, antybiotyków i leków weterynaryjnych, pasożytów przenoszonych razem z mięsem.

Słabe strony diety wegetariańskiej

Dieta wegetariańska, ponieważ jest dietą wykluczającą ważne składniki budulcowe i białka pochodzenia zwierzęcego, w niektórych przypadkach może stanowić zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w konsekwencji zdrowia pacjenta. Należą do nich:

  • niedobór żelaza i witaminy B12, a w konsekwencji rozwój niedokrwistości (anemii);
  • niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie witaminy D;
  • niedobór składników mineralnych takich jak wapń, magnez, kwasy omega-3;
  • niewystarczająca podaż energetyczna spożywanego pokarmu – produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczają więcej energii niż produkty wegetariańskie;
  • może dochodzić do rozwoju osteoporozy, zaburzeń neurologicznych w postaci neuropatii, zaburzeń endokrynologicznych (m.in. zaburzenia miesiączkowania), osłabienia włosów i paznokci, niedożywienia, przewlekłego przemęczenia w wyniku niedoborów witaminowych.

Dlatego też stosowanie diety wegetariańskiej należy omówić z dietetykiem oraz lekarzem – internistą lub lekarzem rodzinnym, szczególnie gdy u pacjenta występują dodatkowe choroby przewlekłe. W przypadku wystąpienia objawów niedoborów witaminowych należy udać się na konsultację lekarską. Nie należy samodzielnie stosować suplementów witaminowych i składników mineralnych.

Źródła
  1. P. Cader, T. Lesiów, Weganizm i wegetarianizm jako diety we współczesnym społeczeństwie konsumpcyjnym, „Nauki Inżynierskie i Technologie” 2021, nr 37, s. 9–33.
  2. J. Giza-Gołaszewska, Dieta wegetariańska w profilaktyce chorób cywilizacyjnych oraz w okresie ciąży i laktacji, Medyk, Warszawa 2021.
  3. H. Stolińska, Prawidłowe bilansowanie diet wegetariańskich, „Polish Journal of Nutrition” 2015, t. 1, nr 1, s. 35–42.
  4. H. Szajewska, P. Socha, A. Horvath i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, „Standardy Medyczne/Pediatria” 2021, t. 18, s. 805–822.

Zobacz także

Wszystkie artykuły i poradniki